De beste microfoons voor het opnemen
Als je actief bent in de muziekindustrie, kan je niet om het gebruik van een of meerdere microfoons heen. Ze zijn er overal en worden gebruikt voor het uitversterken van dingen. Denk aan zangers/zangeressen en instrumenten. Ook kan je met bepaalde microfoons opnames maken. Bijvoorbeeld voor als je een liedje wilt inzingen. Er zijn een hoop verschillende microfoons voor het opnemen. Wij helpen je de juiste microfoon te vinden door onze top 6 beste microfoons voor het opnemen. Deze microfoons zijn gefocust op het opnemen van zang.
Alle microfoons op een rijtje
Microfoons zijn er alle soorten en maten. Ze zijn er voor het opnemen van zang, drums, gitaar en nog veel meer. Met de top 6 in deze blog focussen we op goede zangmicrofoons waarmee je kan opnemen. Hiervoor heb je dus zo'n geweldige microfoon nodig. In deze lijst vind je de beste condensator microfoons. Heb je geen tijd om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder hebben we de top 6 alvast voor je opgesomd.
- Rode NT1 5th Gen Black grootmembraan condensatormicrofoon
- MXL 770 grootmembraan condensator microfoon
- Lewitt LCT 440 PURE grootmembraan condensatormicrofoon
- SE Electronics SE2200 grootmembraan condensatormicrofoon
- Devine BM 100 condensator studiomicrofoon
- Devine M-Mic XLR BK condensatormicrofoon
1. Rode NT1 5th Gen Black grootmembraan condensatormicrofoon
De Rode NT1 5th Gen Black is een grootmembraan condensatormicrofoon. Toevallig heb ik deze zelf ook en ben ik er erg tevreden over. De microfoon heeft een groot dynamisch bereik. Daarnaast kan je hem zowel gebruiken met XLR- als USB-aansluiting. Zo kan je zelf een keuze maken met welke apparatuur je de microfoon wilt doen werken. De microfoon wordt geleverd met een SM6 shockmount met ingebouwde popfilter. Daarnaast krijg je er ook een XLR- en USB-C-kabel bij. De microfoon heeft maar 4 dB A aan eigen ruis. Hierdoor is de Rode NT1 5th Gen Black een van de stilste grootmembraan condensatormicrofoons op de markt. Het is een high end microfoon die ook nog eens budgetvriendelijk is!
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Laag eigen ruis
✔ Breed frequentiebereik
✔ USB- en XLR-aansluitingen
✔ Ruisvrij
✔ Aan te sluiten op audio interface
Fijn dat ik de microfoon geleverd kreeg met zoveel accessoires. De popfilter is een must. Verder maak ik goed gebruik van de USB-kabel (die naast de normale kabel is geleverd).
2. MXL 770 grootmembraan condensator microfoon
De MXL 770 grootmembraan condensator microfoon is een veelzijdige microfoon. Ook is het een betaalbare opties voor beginners als ervaren muzikanten. De microfoon staat bekend om zijn warme geluid met een helder hoog. Dit maakt hem goed geschikt voor zangopnames. Vooral in de genres rap en hard-rock is deze sound precies goed. De MXL 770 is een cardioïde microfoon. Dit helpt bij het verminderen van achtergrondgeluiden en het rondzingen. Hiernaast is de microfoon uitgerust met een bass roll-off en een -10 dB schakelaar. Deze functies zijn handig voor het opnemen van luide geluiden of in drukke gebieden. De MXL 770 wordt geleverd met een shockmount en koffer.
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Veelzijdige microfoon
✔ Ook geschikt voor het opnemen van instrumenten
✔ Aan te sluiten op audio interface
Voor de prijs een zeer goede en gevoelige microfoon met een mooie warme klank.
No brainer voor de beginnende producer of muzikant.
3. Lewitt LCT 440 PURE grootmembraan condensatormicrofoon
De Lewitt LCT 440 PURE grootmembraan condensatormicrofoon is een hoogwaardige microfoon. Dit model doet het goed in de LCT-serie van Lewitt. De microfoon is ontworpen met de focus op gebruiksgemak en kwaliteit. Het is een cardioïde condensatormicrofoon die zorgt voor heldere en nauwkeurige opnames. De LCT 440 PURE heeft een erg lage eigen ruis van maar 7 DBA. Hierdoor krijg je een zuiver en, zoals de naam als zegt, puur geluid. Als je de Lewitt LCT 440 PURE microfoon koopt, krijg je er een aantal accessoires bij. Denk hierbij aan een shockmount, popfilter, windscherm en etui.
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Laag eigen ruis
✔ Breed frequentiebereik
✔ Ook geschikt voor het opnemen van instrumenten
✔ Duurzaam
✔ Aan te sluiten op audio interface
Nadeel
✖ De microfoon beschikt niet over een laag-af filter
Uitstekende microfoon. Stevige constructie, handige accessoires (met name de shockmount en het popfilter). Heldere klank, die ook in het hoog niet schel of irritant wordt. Gezien de prijs zeker een aanrader!
4. SE Electronics SE2200 grootmembraan condensatormicrofoon
De SE Electronics SE2200 is een condensatormicrofoon die bekend staat om zijn veelzijdigheid. Hij heeft een klassieke en warme klank. De microfoon is uitgerust met een high-pass filter en pad-schakelaar. Zo kan je de klank aanpassen aan verschillende factoren. De microfoon wordt geleverd met een shockmount en popfilter. Met zijn cardioïde patroon is deze microfoon perfect voor het opnemen van zang, maar ook voor akoestische instrumenten.
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Laag eigen ruis
✔ Ook geschikt voor het opnemen van instrumenten
✔ Duurzaam
✔ Aan te sluiten op audio interface
De prijs kwaliteit verhouding is meer dan oké. Dit model is net even wat meer dan alleen maar een instap model. Zang en akoestische gitaar worden prima opgenomen, en ligt ook goed in de mix.
5. Devine BM 100 condensator studiomicrofoon
Devine is een merk die ideaal is voor beginners. Ze brengen budgetvriendelijke producten op de markt die niet gelijk je bank breken. Daarom staat de Devine BM 100 condensator studiomicrofoon als nummer 5 op deze lijst. Het is een betaalbare condensatormicrofoon die bekend staat om zijn goede geluidskwaliteit voor zijn prijsklasse. Hij wordt veel gebruikt voor zangopnames. Ook deze microfoon heeft een cardioïde polair patroon. Dit betekent dat hij het geluid voornamelijk vanaf de voorkant oppikt. Dit maakt hem een goede keuze voor beginnende muzikanten.
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Budgetvriendelijk
✔ Makkelijk te gebruiken
✔ Aan te sluiten op audio interface
Nadelen
✖ Niet geschikt voor ruimtes met veel achtergrondgeluid
✖ Meer eigen ruis
✖ Minder duurzaam
Ik wou er graag nog een microfoon bij hebben dus heb deze besteld en hij staat ver boven mijn verwachting. Er zit een mooi helder geluid in.
6. Devine M-Mic XLR BK condensatormicrofoon
En de laatste microfoon is ook van Devine! De Devine M-Mic XLR BK condensatormicrofoon is een microfoon met een betaalbare prijs. Hij is perfect voor beginners die zang willen opnemen. Hij wordt geleverd met een desktopstatief en schroefdraadadapter. Hierdoor kan je hem zelfs gebruiken voor het opnemen van podcasts. De microfoon is ontworpen om een helder en gedetailleerd geluid op te nemen. Het cardioïde polair patroon helpt om geluiden aan de zijkanten en achterkant te minimaliseren. Dit maakt hem ook geschikt voor opnames in niet-geïsoleerde omgevingen.
Voordelen
✔ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
✔ Budgetvriendelijk
✔ Ook geschikt voor het opnemen van instrumenten
✔ Aan te sluiten op audio interface
Nadelen
✖ Niet geschikt voor ruimtes met veel achtergrondgeluid
✖ Meer eigen ruis
✖ Minder duurzaam
De microfoon is zeker zijn geld waard. Ik zou hem wel niet combineren met de goedkoopste audio interface die je kan vinden, maar met bijvoorbeeld een Scarlett lukt het prima!
Perfect om gitaar en zang op te nemen. Bijgeleverde standaard is niet van de beste kwaliteit, maar werkt zeker.
Soorten microfoons
Er zijn veel verschillende soorten microfoons op de markt. Opnamemicrofoons kunnen onder 2 grote categorieën geplaatst worden: dynamisch en condensator. Vaak wordt er gezegd dat een dynamische microfoon live gebruikt moet worden en condensator microfoons in de studio. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Daarom lees je hieronder alles over dynamische en condensator microfoons.
Dynamische microfoon
Condensator microfoons staan bekend om hun gevoeligheid en goede frequentierespons. Hierdoor zijn ze perfect voor studio-opnames. Ze gebruiken een elektrische geladen diafragma en een achterplaat. Zo zetten ze geluidsgolven om in een elektrisch signaal. Deze technologie zorgt voor een helder en accuraat geluid. Vaak is dit geluid realistischer dan die van een dynamische microfoon.
Condensator microfoons zijn geschikt voor het opnemen van zang, maar ook instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan de akoestische gitaar. Dit type microfoon vereist fantoomvoeding. Dit betekent dat ze moeten worden aangesloten op een voedingsbron zoals een mixer of een audio interface. Ze zijn daarnaast gevoeliger voor geluiden met een hoge SPL (Sound Pressure Level).
Condensator microfoons
Condensator microfoons staan bekend om hun gevoeligheid en goede frequentierespons. Hierdoor zijn ze perfect voor studio-opnames. Ze gebruiken een elektrische geladen diafragma en een achterplaat om geluidsgolven om te zetten in een elektrisch signaal. Deze technologie zorgt voor een helder en accuraat geluid. Vaak is dit geluid realistischer dan die van een dynamische microfoon.
Condensator microfoons zijn geschikt voor het opnemen van zang, maar ook verschillende soorten instrumenten. Dit type microfoon vereist fantoomvoeding. Dit betekent dat ze moeten worden aangesloten op een voedingsbron zoals een mixer of een audio interface. Ze zijn daarnaast gevoeliger voor geluiden met een hoge SPL (Sound Pressure Level).
Goede microfoon voor zang opname
Een goede opnamemicrofoon moet aan een aantal eigenschappen voldoen. Hieronder gaan we de eigenschappen stuk voor stuk bij langs.
Duurzaam en betrouwbaar
Een goede opnamemicrofoon moet robuust en betrouwbaar zijn. Hij moet bestand zijn tegen regelmatig gebruik. Daarnaast moet hij het in een live omgeving ook uit kunnen houden. De materialen en constructie moeten van een hoge kwaliteit zijn om de duurzaamheid te garanderen
Geluidskwaliteit
De microfoon moet een heldere, nauwkeurige en realistische geluidsweergave hebben. Een brede frequenctierespons en een laag ruisniveau zijn ook belangrijk. Zo kan je subtiele geluiden opnemen en het geluid zo realistisch mogelijk opnemen.
Richtingskarakteristiek
Afhankelijk van hoe je de microfoon gaat gebruiken, heb je een geschikt opnamepatroon nodig. Cardioïde patronen zijn ideaal voor het isoleren van geluidsbronnen. Dit wil zeggen dat er dan alleen geluid door de voorkant van de microfoon kan komen. Omnidirectionele en bidirectionele patronen kunnen juist handig zijn voor het opnemen van omgevingsgeluiden.
Gevoeligheid
Een microfoon voor zangopnames moet gevoelig genoeg zijn om subtiele geluiden op te pikken. Ook moeten ze een hoog SPL kunnen hanteren zonder het geluid te vervormen. Zo kan je ook luide geluiden goed en realistisch opnemen.
Veelzijdigheid
Een goede opnamemicrofoon moet veelzijdig zijn. Hij moet kunnen presteren in verschillende situaties. Van studio-opnames tot live opnames. Daarnaast moet hij ook kunnen werken met verschillende geluidsbronnen.
Connectiviteit en voeding
De microfoon moet ook geschikt zijn met jouw opnameapparatuur. Als het nodig is moet hij ook voorzien zijn van de juiste voedingsopties. Denk bijvoorbeeld aan batterijvoeding of fantoomvoeding.
Beste zangmicrofoon live
Microfoons worden ook veel gebruikt op live gebied. Welke eigenschappen zijn eigenlijk nodig voor deze situaties?
Als eerste is robuustheid erg belangrijk. De microfoon moet bestand zijn tegen de fysieke eisen van het live gebruik. Je moet er rekening mee houden dat de microfoon misschien kan vallen en wat stoten kan krijgen. Al helemaal als je hem vaak gebruikt.
Ook bij dynamische live microfoons moet er een goed opnamepatroon zijn. Zo minimaliseer je feedback en hoor je geen omgevingsgeluiden. De beste keus is een cardioïde of zelfs een supercardioïde patroon.
Wat ook belangrijk is, is de gevoeligheid van de microfoon. Deze moet goed in balans zijn. Te gevoelig kan leiden tot ongewenste geluiden en ruis. Niet genoeg gevoeligheid kan juist weer leiden tot te weinig nuance.
Wanneer je live optredens geeft, is het belangrijk dat je een consistente geluidskwaliteit hebt. Zo zorg je ervoor dat de microfoon je ware stem opneemt en deze niet vervormt.
Als laatste zijn een makkelijke aansluiting en handelbaarheid goede eigenschappen die een dynamische microfoon moet hebben.
Accessoires voor een opnamemicrofoon
De beste microfoon wordt geleverd met een aantal accessoires. Zo kan je gelijk beginnen met het opnemen van je zang.
Als eerste is een shockmount geen overbodige luxe. Zoals je in onze top 6 kon lezen, komen veel van deze microfoons standaard met een shockmount. Een shockmount voorkomt trillingen en ongewenste geluiden. Deze kunnen veroorzaakt worden door stoten of bewegingen. Deze shockmount moet je kunnen installeren op een statief.
Ook een popfilter is handig wanneer je gaat opnemen. Deze filters zorgen ervoor dat explosieve 'P' en 'B' geluiden gefilterd worden. Ook ademgeluiden worden geminimaliseerd.
Een XLR-kabel zorgt ervoor dat je jouw microfoon aan kan sluiten op je audio interface. Een condensator microfoon heeft namelijk fantoomvoeding nodig. Dit zit vaak audio interfaces of mixers.
Als laatste kan een draagkoffer handig zijn. Vooral als je van plan bent om de microfoon regelmatig mee te nemen tijdens het reizen. Of als je werkt in verschillende studio's, maar graag je eigen microfoon mee neemt.
Veelgestelde vragen
Er zijn veel verschillende soorten opnamemicrofoons. Ze bieden allemaal verschillende opties. Dit kan best wat verwarring brengen als je op zoek bent naar je eerste microfoon. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.
1. Wat zijn de verschillende soorten opnamemicrofoons?
- Dynamische microfoons: deze zijn robuust en ideaal voor live optredens en het opnemen van luide bronnen.
- Condensatormicrofoons: ze hebben een breder frequentiebereik. Daarnaast zijn ze gevoelig. Dit maakt ze ideaal voor studio-opnames.
- Lintmicrofoons: bekend om hun warme geluid, zijn ze goed voor het opnemen van instrumenten en zang in een studio-omgeving.
2. Wat is het verschil tussen een USB-microfoon en een XLR-microfoon?
- USB-microfoons: deze kunnen gelijk op een computer worden aangesloten. Ze zijn handig voor thuisstudio's of live streaming. Ze hebben ingebouwde voorversterkers en analoge naar digitale converters.
- XLR-microfoons: vereisen een aparte audio interface of mixer om verbinding te maken met een computer. Ze bieden over het algemeen een hogere geluidskwaliteit. Daarom zijn ze de standaard in professionele opnamestudio's.
3. Hoe beïnvloedt de richtingskarakteristiek van een microfoon de opname?
De richtingskarakteristiek bepaalt hoe de microfoon geluid vanuit verschillende richtingen oppikt. De meest voorkomende patronen zijn:
- Cardioïde: pakt geluid voornamelijk van de voorkant op. Dit is goed voor het isoleren van achtergrondgeluiden.
- Omnidirectioneel: pakt geluid gelijkmatig op uit alle richtingen. Dit is handig voor het opnemen van omgevingsgeluid.
- Bidirectioneel of figuur-8: pakt geluid op van de voor- en achterkant. Dit maakt hem ideaal voor duetten of interviews.
4. Wat is fantoomvoeding en heb ik het nodig?
Fantoomvoeding (48V) is een stroomvoorziening die nodig is voor de meeste condensatormicrofoons. Het wordt meestal geleverd door de audio-interface of mixer waarop de microfoon is aangesloten. Zonder fantoomvoeding werkt een condensatormicrofoon niet naar behoren.
5. Hoe kan ik omgaan met achtergrondgeluid tijdens het opnemen?
- Gebruik een microfoon met een cardioïde richtingskarakteristiek. Zo kan je geluiden van achteren en de zijkanten minimaliseren.
- Verbeter de akoestiek van je opnameruimte met geluidsisolerende panelen.
- Gebruik een shockmount om trillingen en een popfilter om explosieve (harde 'p'- en 'b'-geluiden) te verminderen.
- Probeer de bron dichter bij de microfoon te plaatsen. Zo verbeter je de verhouding tussen het gewenste geluid en achtergrondgeluid.
6. Wat is het belang van een goede voorversterker?
Een voorversterker verhoogt het microfoonsignaal naar een bruikbaar niveau voordat het wordt opgenomen. Een kwalitatief goede voorversterker zorgt voor een clean en rijk geluid met minder ruis en vervorming.
7. Kan ik elke microfoon gebruiken voor elk type opname?
Technisch gezien kan je elke microfoon gebruiken voor elk type opname. Toch zijn sommige microfoons beter voor het ene en anderen voor het andere. Dynamische microfoons zijn beter voor harde geluiden zoals drums. Condensator microfoons kan je beter gebruiken voor het opnemen van zang.
Beste studio microfoon
Er zijn veel soorten studio microfoons die je kan gebruiken voor het opnemen van zang. Hieronder hebben we onze top 6 nogmaals opgesomd. Zo kan je makkelijk doorklikken naar de webshops als je een keuze hebt gemaakt.
- Rode NT1 5th Gen Black grootmembraan condensatormicrofoon
- MXL 770 grootmembraan condensator microfoon
- Lewitt LCT 440 PURE grootmembraan condensatormicrofoon
- SE Electronics SE2200 grootmembraan condensatormicrofoon
- Devine BM 100 condensator studiomicrofoon
- Devine M-Mic XLR BK condensatormicrofoon
Naast dat we deze lijst uitgebreid hebben besproken, hebben we je ook wat informatie gegeven. Als eerste hebben we je het verschil uitgelegd tussen een dynamische en een condensator microfoon. We hebben je ook verteld waar een goede opnamemicrofoon aan moet voldoen. En als extraatje hebben we je deze informatie ook gegeven voor een microfoon voor live optredens. Als laatste hebben we je verteld welke accessoires er allemaal bij de beste microfoon kan zitten.