De beste draadloze microfoon voor op het podium
12 januari 2024 

De beste draadloze microfoon voor op het podium

Ben jij klaar om het podium op te stappen? Maar ben je wel een beetje klaar met de bedrade microfoons? Misschien is het omdat je nu al zo vaak over die kabel heen bent gestruikeld. Of omdat je niet zoveel bewegingsvrijheid hebt. In deze gevallen kan je het beste op zoek gaan naar de beste draadloze microfoon voor jou. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over de talloze kabels op het podium. Klinkt dit als muziek in de oren? Dan hebben wij de perfect blog voor je geschreven! In deze blog lichten we de top 6 beste draadloze microfoons voor je uit. We gaan ook verder in op hoe een draadloze microfoon nou eigenlijk werkt. Laten we er snel induiken!

De top 6 beste draadloze microfoons

Draadloze microfoons zijn microfoons die werken via een zender en een ontvanger. Zo kunnen ze de kabels allemaal vermijden en heb jij alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt. In deze blog hebben we een top 6 beste draadloze microfoons voor je opgesteld. Heb je geen tijd om deze hele blog door te lezen? Geen zorgen! Hieronder hebben we alvast de top 6 voor je opgesomd.

  1. Shure BLX24E/SM58-K14 draadloos handheld systeem
  2. Sennheiser ew 100 G4-945-S-E handheld draadloos
  3. Shure BLX2/B58-K14 draadloze handheld microfoon
  4. Sennheiser SKM AVX-835S draadloze handheld
  5. Sennheiser ew 100 G4-835-S-B handheld draadloos
  6. Devine WMD-24 Pro Duo draadloos handheld systeem

Top 6 beste draadloze microfoon

1. Shure BLX24E/SM58-K14 draadloos handheld systeem

De Shure BLX24E/SM58-K14 is een draadloze microfoon set. Dit systeem combineert de betrouwbaarheid en geluidskwaliteit van Shure met het draadloze gemak. Deze combinatie bestaat uit een BLX2-zender met een SM58 microfoonkop en een BLX-4 ontvanger. De SM58 is een legendarische microfoon van Shure. Hij staat bekend om zijn heldere vocale geluid en duurzaamheid. Dit maakt hem een favoriet voor zang en spraak.

De BLX2-zender heeft een draadloos bereik van maximaal 90 meter en 14 uur aan batterijduur. De zender kan je makkelijk instellen door zijn Shure QuickScan-functie. Deze vindt automatisch de beste open frequentie. Het systeem werkt binnen de UHF-frequentieband en 614-638 MHz. Hij is ontworpen voor gebruikers die vaak van locatie wisselen en behoefte hebben aan een betrouwbare oplossing.

Voordelen

✔ Legendarische SM58 microfoon
✔ Groot bereik
✔ Lange batterijduur
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Robuuste bouw
✔ Gebruiksvriendelijk

Shure BLX24E/SM58-K14 draadloos handheld systeem

2. Sennheiser ew 100 G4-945-S-E handheld draadloos

De Sennheiser ew 100 G4-945-S-E handheld draadloos is een kwalitatieve draadloze microfoon set. Hij staat bekend om zijn betrouwbaarheid en goede geluidskwaliteit. Als je deze set aanschaft, krijg je niet alleen de handheld microfoon. Ook krijg je de EM 100 G4 draadloze ontvanger en de SKM 100 G4 handheld zender (de microfoon). De zender is uitgerust met een MMD945-1 capsule. Deze capsule is afgeleid van de populaire e945 zangmicrofoon. Deze combinatie levert een helder en realistisch geluid.

De microfoon heeft een supercardioïde richtingspatroon. Dit patroon zorgt ervoor dat feedback geminimaliseerd word. Het concentreert zich op de geluidsbron voor de microfoon. De set is ontworpen voor professioneel live gebruik. Hierdoor heeft hij een robuuste constructie. Ook heeft hij vele opties voor verbinding en een gebruiksvriendelijke interface.

Voordelen

✔ Groot bereik
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Robuuste bouw
✔ Gebruiksvriendelijk

Nadeel

✖ Deze set is een van de duurdere opties in deze top 6

Sennheiser ew 100 G4-945-S-E handheld draadloos

3. Shure BLX2/B58-K14 draadloze handheld microfoon

De Shure BLX2/B58-K14 is een draadloze handheld microfoon. Hij vormt een combinatie van de populaire Beta 58A microfooncapsule en de betrouwbare BLX-2 UHF-zender. Ook deze microfoon is speciaal ontworpen voor professioneel gebruik. Hij biedt een helder en realistisch geluid. Dit komt onder meer door zijn supercardioïde opnamepatroon. Dit maakt hem ideaal voor live shows waarbij helderheid en isolatie erg belangrijk zijn.

De microfoon werkt op de UHF-band en kan worden gecombineerd met ontvangers uit de BLX-serie. Helaas zit zo'n ontvanger niet bij dit product. Deze zou je er dus los bij moeten kopen. Met een bereik van maximaal 90 meter en een batterijduur van maximaal 14 uur is deze microfoon te gebruiken in vele situaties.

Voordelen

✔ Lange batterijduur
✔ Groot bereik
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Robuuste bouw

Nadeel

✖ Niet geleverd met ontvanger

Shure BLX2/B58-K14 draadloze handheld microfoon

4. Sennheiser SKM AVX-835S draadloze handheld

De Sennheiser SKM AVX-835S is een draadloze handheld microfoon die zich onderscheidt door zijn gebruiksgemak en audiokwaliteit. De microfoon werkt binnen de 1880 - 1900 MHz band. Hij is ontworpen om te werken met het AVX draadloze systeem van Sennheiser.

Deze microfoon heeft een cardioïde opnamepatroon. Dit zorgt voor een heldere en gefocuste geluidsopname. Zo heb je bijna geen last van omgevingsgeluid. De SKM AVX-835S is ontworpen om te kunnen gebruiken voor een breed aantal toepassingen. Denk aan live optredens, lezingen, presentaties en uitzendingen. Met zijn draadloze bereik van maximaal 100 meter en maximale batterijduur van 16 tot 20 uur is deze microfoon een goede keuze voor gebruik.

Voordelen

✔ Lange batterijduur
✔ Groot bereik
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Robuuste bouw
✔ Storingsvrije ontvangst

Nadelen

✖ Niet geleverd met ontvanger
✖ Hij is wat aan de prijs gezien je er geen ontvanger bij krijgt

Sennheiser SKM AVX-835S draadloze handheld

5. Sennheiser ew 100 G4-835-S-B handheld draadloos

De Sennheiser ew 100 G4-835-S-B handheld draadloos is een vocal set die ontworpen is voor een professioneel live geluid. De set bestaat uit een EM 100 G4 true diversity ontvanger en een SKM 100 G4-S handheld zender met MMD 835-1 microfoonkop. De microfoonkop is afgeleid van de Sennheiser e835 capsule. Deze capsule staat bekend om zijn realistische geluid en goede feedbackonderdrukking.

De set biedt tot 42 MHz bandbreedte met 1680 selecteerbare frequenties. Hij is volledig afstelbaar in een stabiele UHF breedte. Hij heeft een draadloos bereik tot maximaal 100 meter. De ontvanger is gemaakt van sterk materiaal wat hem robuust maakt. Met zijn LCD-display zorgt hij ervoor dat je volledig de controle kan houden. De lichtgewicht aluminium zender is uitgerust met een mute-schakelaar voor een makkelijke bediening.

Voordelen

✔ Groot bereik
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Robuuste bouw
✔ Gebruiksvriendelijk

Nadeel

✖ Hij zit in een hogere prijsklasse

Sennheiser ew 100 G4-835-S-B handheld draadloos

6. Devine WMD-24 Pro Duo draadloos handheld systeem

De Devine WMD-24 Pro Duo is een draadloos handheld systeem met 2 microfoons met zenders en een twee-kanaals duo-ontvanger. Deze werkt over de kosteloze 2,4 GHz frequentieband. Hierdoor kan je hem wereldwijd zonder vergunning gebruiken. De ontvanger heeft een duidelijke display met informatie zoals signaalsterkte en kanaalindicatoren. Elk kanaal heeft zijn eigen XLR-uitgang. Daarnaast is er een TS-uitgang voor een mono-microfoonmix.

Met dit draadloos systeem heb je toegang tot 16 kanalen per microfoon waar je uit kan kiezen. Ook kan je systemen combineren voor meerdere microfoons. De handheld microfoons zelf hebben een LCD-display, een aan-/uitschakelaar en een batterijduur van ongeveer 5 uur.

Voordelen

✔ Er worden 2 microfoons meegeleverd
✔ Twee-kanaals duo-ontvanger
✔ Kosteloze frequentieband
✔ Goede geluidskwaliteit
✔ Gebruiksvriendelijk

Nadelen

✖ Lage batterijduur

Devine WMD-24 Pro Duo draadloos handheld systeem

Hoe werkt een draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon tegenwoordig niet meer weg te denken bij grote live evenementen. Of het nou gaat om presentaties, live optredens, lezingen of professionele opnames. Het biedt de gebruiker van de microfoon om vrij rond te lopen en niet beperkt te zijn door een kabel. Maar hoe werkt dit eigenlijk? In de basis is het best makkelijk om een draadloze microfoon te begrijpen. Maar de techniek erachter kan toch nog best lastig zijn. We duiken er onder deze paragraaf in!

De zender

In de kern bestaat een draadloos microfoonsysteem altijd uit twee hoofdonderdelen. Dit zijn de zender en de ontvanger. De zender zit vaak bij de microfoon in of aangesloten op een microfoon via een bodypack. Wanneer iemand in de microfoon spreekt of zingt, zet de zender het akoestische signaal om in een radiosignaal. Dit radiosignaal wordt met een specifieke frequentie door de lucht naar de ontvanger verzonden. Het is erg belangrijk dat de zender en de ontvanger op dezelfde frequentie staan.

De ontvanger

De ontvanger scant continu de lucht voor het specifieke radiosignaal die door de zender wordt uitgezonden. Zodra de ontvanger dit signaal oppikt, zet hij het weer om in een audio-signaal. Deze wordt vervolgens via een kabel naar een geluidsinstallatie of mixer gestuurd. Hierdoor wordt het geluid versterkt en uitgezonden via luidsprekers. Moderne ontvangers hebben vaak meerdere kanalen en frequenties waarmee ze kunnen werken.

Frequentiebanden

Een belangrijk onderdeel van draadloze microfoons is de frequentieband waar ze op zitten. Veel systemen werken op de UHF-band of VHF-band (zoals de eerste 5 in onze top 6). Er zijn echter ook systemen die werken op de 2,4 GHz-band (zoals het Devine systeem op nummer 6).

Elke band heeft zo zijn voor- en nadelen. Het kiezen en controleren van de juiste band ligt aan de specifieke behoeften en de omgeving waar de microfoon wordt gebruikt.

Interferentie en ruis

Een grote uitdaging bij het gebruiken van draadloze microfoons is het voorkomen van interferentie en ruis. Ander draadloos apparatuur, elektronische apparaten of zelfs fysieke obstakels kunnen het signaal namelijk verstoren. Om dit te voorkomen, gebruiken veel systemen technologieën zoals frequentie-agiliteit. Hierbij kunnen de zender en ontvanger van frequentie wisselen om storing te vermijden. Sommige systemen werken op een andere techniek. Deze wordt 'diversity' genoemd. De ontvanger is dan uitgerust met meerdere antennes. Zo kan hij het sterkste signaal kiezen en de kans op verlies verminderen.

Batterijduur

Als laatste is de batterijduur iets waar je goed op moet blijven letten. Omdat de microfoons draadloos zijn, werken ze namelijk op batterijen of oplaadbare accu's. De levensduur van de batterij kan afhankelijk zijn van het type en de kwaliteit van de batterij. Ook de gebruikte frequentie en het vermogen van de zender kunnen hierin bijdragen. Het is belangrijk om de batterijstatus goed in de gaten te houden. Zo voorkom je dat de microfoon midden in een optreden of presentatie uitvalt.

Draadloze microfoon

Wat heb je nodig bij een draadloze microfoon?

We hebben je hierboven al verteld hoe een draadloze microfoon werkt. Hierbij kon je ook lezen wat je nodig hebt voor een draadloze microfoon. Hieronder zitten we deze onderdelen en nog meer allemaal op een rijtje.

Zender en ontvanger

Zoals hierboven beschreven, zijn de zender en de ontvanger de 2 belangrijkste onderdelen van een draadloze microfoonset. De zender zit in de microfoon of zit er op aangesloten via een bodypack. De ontvanger staat bij de geluidsman en pikt het signaal van de zender op. Dit wordt omgezet in audio en kan versterkt worden op het geluidssysteem. Het is belangrijk dat de zender en de ontvanger beiden op dezelfde frequentieband werken.

Voeding en batterijen

Zonder voeding of batterijen krijg je geen geluid uit een draadloze microfoon. Zorg er dan ook altijd voor dat je extra batterijen of een oplaadstation bij je hebt voor een accu. Zo voorkom je dat je ooit met een lege microfoon in handen staat. Dit zou natuurlijk niet mooi uitkomen in het midden van een live optreden.

Goede geluidskwaliteit

Het is belangrijk om te investeren in een microfoon met een goede geluidskwaliteit. Zoek bijvoorbeeld naar systemen met een breed frequentiebereik (ofwel very high frequency), een lage vervorming en functies zoals ruisonderdrukking. Zo krijg je een helder en realistisch geluid.

Betrouwbaarheid

Ga voor een draadloos systeem die zich al eerder bewezen heeft. Op deze manier kom je niet voor teleurstellingen te staan. Het zou natuurlijk jammer zijn als je een grote investering hebt gedaan in iets dat het toch niet helemaal waard was. Systemen met frequentie-agiliteit of diversity-ontvangers zijn vaak sterkte keuzes. Ze zorgen ervoor dat het signaal niet botst met ander apparatuur.

Frequenties en licentie

Voor een optimale ontvangst is het belangrijk dat de frequentiebanden waarop je systeem werkt, ook werkt in de omgeving waar je de microfoon gebruikt. Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt in sommige gebieden. Hier zijn bepaalde frequenties namelijk gereserveerd voor specifiek gebruik.

Eventuele accessoires

Er zijn een aantal accessoires die je kan overwegen als het gaat om een draadloos microfoonsysteem. Als eerste kan een draagtas handig zijn. Als je van plan bent om de microfoon met zijn zender veel mee te nemen, is dit ook handig voor de bescherming. Ook kan je extra microfoonkoppen of antenneversterkers aanschaffen. Deze kunnen de gebruiksvriendelijkheid nog een stukje verder verbeteren.

Live optreden met publiek

De eigenschappen van de beste draadloze zangmicrofoon

Een draadloze microfoon moet aan een aantal eigenschappen voldoen om als goed te worden gezien. Hieronder hebben we 8 belangrijkste punten benoemd.

1. Geluidskwaliteit

De microfoon moet een realistisch, helder geluid leveren. Dit betekent dat hij ook een breed frequentiebereik en een lage vervorming moet hebben. Hij moet de mogelijkheid bieden om subtiele nuances in stemmen op te pikken. Ook hebben veel goede draadloze microfoons een mechanisme om achtergrondgeluiden en feedback te verminderen of verwijderen.

2. Betrouwbaarheid en bereik

De microfoon moet een sterke en stabiele draadloze verbinding bieden. Zo voorkom je onderbrekingen en signaalverlies. Ook een groot bereik kan erg handig zijn. Vooral op grote evenementen kan het nog wel eens zijn dat de geluidsman ver van het podium af staat. Om dan nog steeds zo veel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben, draagt bij aan de flexibiliteit.

3. Batterijduur en voeding

De microfoon moet een lange batterijduur hebben om doorlopend gebruikt te kunnen worden. Zo voorkom je dat je met een lege batterij op het podium komt te staan. Het is dan ook altijd handig om extra batterijen of een acculader mee te nemen.

4. Bouwkwaliteit en duurzaamheid

Een draadloze microfoon gaat vaak mee naar veel verschillende plekken. Dan is het fijn om te weten dat je microfoon en ontvanger gemaakt is van hoogwaardige materialen. Zo kan hij al het reizen goed weerstaan. Voor handheld microfoons is het ook belangrijk dat hij gebouwd wordt met comfort in gedachten. Hij moet fijn in de hand liggen voor het geval dat de microfoon lang gebruikt moet worden.

5. Frequentie flexibiliteit en licenties

Een goed systeem biedt de mogelijkheid om tussen verschillende frequenties te schakelen. Zo kan er storing voorkomen worden. Daarnaast moet de microfoon ook voldoen aan de lokale regelgeving. Het kan zijn dat je een licentie nodig hebt in sommige gebieden.

6. Gebruiksgemak

Als je voor het eerste een draadloze microfoon met ontvanger in handen krijgt, moet het duidelijk zijn hoe je alles moet werkt. Het is belangrijk dat er duidelijke instructies bij het product zitten.

7. Veelzijdigheid

De microfoon moet compatibel zijn met verschillende geluidssystemen en apparatuur. Vooral als de microfoon mee gaat naar verschillende evenementen is dit handig. Daarnaast is het fijn als je de microfoon kan gebruiken voor zowel spreken als zingen.

8. Prijs-kwaliteitverhouding

Als laatste is de prijs kwaliteitverhouding belangrijk. De microfoon moet een goede balans bieden tussen kosten en prestaties. Ook moet hij natuurlijk bij jouw budget passen.

Draadloos vs bedraad: wat is beter?

De keuze tussen een draadloze of bedrade microfoon hangt erg af van de specifieke behoeften van de gebruiker. Bedrade microfoons staan bekend om hun betrouwbaarheid en goede geluidskwaliteit. Ze zijn niet gevoelig voor signaalverlies of botsingen met andere apparaten. Daarnaast hebben ze geen batterijen nodig. Dit kunnen ze een betrouwbare keuze maken voor langdurig gebruik in een vaste opstelling. Ook zijn ze wat goedkoper dan hun draadloze broertjes.

Echter hebben draadloze microfoons vele voordelen die de bedrade microfoons niet kunnen leveren. Als eerste bieden ze natuurlijk veel bewegingsvrijheid. Dit is belangrijk bij live optredens of situaties waarin de gebruiker vrij moet kunnen rondlopen. Moderne draadloze systemen bieden ook een goede geluidskwaliteit en betrouwbaarheid. Met geavanceerde functies om storing te minimaliseren en het signaal te stabiliseren zijn ze een betrouwbare keuze. Wel moet je hier goed letten op de batterijduur.

Voor mensen die betrouwbaarheid en budget hoog in het vaandel hebben, kan een bedrade microfoon de beste keuze zijn. Voor gebruikers die bewegingsvrijheid en flexibiliteit voorop stellen, kan je toch beter gaan voor een draadloze microfoon.

Kortom, het type microfoon ligt echt aan de gebruiker en zijn specifieke behoeften en wensen.

Microfoon in microfoonhouder

Alles samengevat

En? Heb je al een keuze kunnen maken? In deze blog hebben we de top 6 beste draadloze microfoons voor je uitgezocht en uitgelicht. Hieronder hebben we deze top 6 nogmaals voor je opgesomd. Zo kan je gelijk doorklikken naar de webshop om hem aan te schaffen.

  1. Shure BLX24E/SM58-K14 draadloos handheld systeem
  2. Sennheiser ew 100 G4-945-S-E handheld draadloos
  3. Shure BLX2/B58-K14 draadloze handheld microfoon
  4. Sennheiser SKM AVX-835S draadloze handheld
  5. Sennheiser ew 100 G4-835-S-B handheld draadloos
  6. Devine WMD-24 Pro Duo draadloos handheld systeem

Naast dat we je deze top 6 hebben gegeven, hebben we je ook meer verteld over draadloze microfoons. Zo hebben we je eerst verteld hoe hij nou eigenlijk werkt. Daarna vertelden we je wat er eigenlijk nodig is bij een draadloze microfoon. Ook de belangrijkste eigenschappen zijn we bij langs gegaan zodat je altijd een goede keuze kan maken. Als laatste hebben we gekeken of een draadloze microfoon nou echt beter is dan een bedrade microfoon.

Top 6 beste draadloze microfoon

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hey! Mijn naam is Lisa Ploeger en ik ben al sinds jongs af aan veel met muziek bezig. Ik maak popmuziek met een randje country en ben veel bezig met het schrijven en uitbrengen van eigen muziek. Op live gebied speel ik veel met mijn eigen band en mochten we al podia bestormen als Paradiso, het Bevrijdingsfestival en Noorderzon. In mijn blogs lees je onder andere over de beste muziekinstrumenten en waar je op moet letten bij het kopen van deze instrumenten. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen