Top 6 beste gitaar
Gitaarproducten
Lisa
Gitaarproducten
07/08/2024
12 min
0

De beste gitaar van 2024

07/08/2024
12 min
0

Ben je op zoek naar de beste gitaar? Dan ben je bij dit blog aan het juiste adres! Door de ontzettende hoeveelheid gitaren zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn verschillende prijsklassen en verschillende gitaren. Binnen deze categorieën kan je ook nog kiezen uit verschillende kenmerken. In deze blog hebben we de top 6 opgedeeld uit 2 klassieke gitaren, 2 western gitaren en 2 elektrische gitaren. Zo is er voor iedereen wel een goede gitaar te vinden. Laten we er snel induiken!

Alle gitaren op een rijtje

Zoals hierboven benoemd, zijn er veel verschillende gitaren. Je hebt elektrische, western en klassieke/Spaanse gitaren. Om alles een beetje op een rijtje te zetten, hebben we de besten van elke categorie in een top 6 gezet. Hieronder vind je het lijstje.

 1. Fender Classic Design CD-60S All Mahogany
 2. LaPaz 002 NT klassieke gitaar
 3. Fazley FE118CN elektrisch-akoestische westerngitaar
 4. Fender FA-125 Dreadnought Black
 5. Fazley Sunset Series Dawn HSS
 6. Gretsch G5420T-140 Electromatic


1. Fender Classic Design CD-60S All Mahogany

Uit ervaring kan ik meegeven dat de Fender Classic Design CD-60S All Mahogany een ontzettend fijne westerngitaar is! Ik heb hem al een aantal jaar en gebruik hem vaak voor het opnemen en live spelen van liedjes. De akoestische gitaar wordt gewaardeerd door zowel beginners en gevorderden.

Hij is gemaakt van mahoniehout. Dit hout staat bekend om zijn warme, rijke klank en resonantie. De 'dreadnought' bodyvorm zorgt voor een krachtige, volle klank. Dit is ideaal voor strummen en tokkelen. Het fretboard is makkelijk te bespelen en geschikt voor langere speelsessies.

Naast dat hij fijn is om te bespelen, is de gitaar visueel ook aantrekkelijk. Hij heeft een eenvoudige, maar elegante afwerking. Deze benadrukt de natuurlijkheid van het mahoniehout. Fender is een bekend merk in de gitarenwereld. Daarom is het ook niet zo gek dat deze bovenaan het lijstje staat. De CD-60S is een bewijs van de kwaliteit en het vakmanschap wat Fender levert. Daarnaast heeft het ook nog eens een super goede prijs-kwaliteitverhouding. Duurdere akoestische gitaren, met een prijs vanaf 1000 euro, bieden vaak een mooier, puurder en voller geluid en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals massief hout. Ze hebben ook extra functies zoals een aansluiting voor versterkers.

Voordelen

✔ Element voor live spelen
✔ Stemapparaat in de gitaar
✔ Meerdere audiofuncties in de gitaar
✔ Mooi uiterlijk
✔ Goede prijs-kwaliteitverhouding

Fender Classic Design CD-60S All Mahogany

2. LaPaz 002 NT klassieke gitaar

De LaPaz 002 NT klassieke gitaar is een klassieke gitaar. Deze is perfect voor de beginnende gitarist en liefhebbers van traditionele Spaanse gitaarmuziek. De gitaar heeft een natuurlijke afwerking en traditionele nylon snaren. Hierdoor geeft hij een zachte klank die kenmerkend is voor klassieke gitaren.

Het ontwerp van de LaPaz 002 NT is gemaakt voor het speelcomfort. Hij heeft een licht gewicht en gebruiksvriendelijke hals. Net zoals de Fender hierboven, is deze gitaar dus ook perfect voor langere speelsessies.

De kwaliteit van het vakmanschap is te zien door de zorgvuldige afwerking en aandacht voor details. Hierdoor klinkt de gitaar niet alleen goed, maar ziet hij er ook mooi uit. Zijn zachte prijskaartje maakt hem perfect als eerste gitaar.

Voordelen

✔ Beginnersvriendelijk
✔ Zacht prijsje
✔ Licht gewicht
✔ Gebruiksvriendelijke hals

Nadeel

✖ Geen element voor live spelen

LaPaz 002 NT klassieke gitaar

3. Fazley FE118CN elektrisch-akoestische westerngitaar

De Fazley FE118CN elektrisch-akoestische westerngitaar is, net zoals de Fender CD-60S, een semi akoestische gitaar. Hij is erg veelzijdig en heeft een fijn prijskaartje. Deze gitaar is dus ook geschikt voor beginners. De gitaar combineert de rijke, volle klant van een akoestische gitaar met de flexibiliteit van een elektrische gitaar. Dit komt door de ingebouwde elektronica. Hierdoor kan je rechtstreeks een kabel inprikken en live spelen.

Het cutaway-ontwerp van de body biedt mensen een makkelijke toegang tot de hogere frets. Dit is vooral handig voor solo's of moeilijkere speeltechnieken. Ook voor gevorderden is deze gitaar dus goed te gebruiken.

Fazley is een bekend merk voor beginnende gitaristen. Hun gitaren hebben vaak een vriendelijk prijskaartje en een mooi uiterlijk. De combinatie van het gebruiksgemak, veelzijdigheid en betaalbaarheid maakt de Fazley FE118CN een populaire keuze.

Voordelen

✔ Beginnersvriendelijk
✔ Zacht prijsje
✔ Gebruiksvriendelijke hals
✔ Element voor live spelen

Fazley FE118CN elektrisch-akoestische westerngitaar

4. Fender FA-125 Dreadnought Black

Alweer een Fender in de lijst! De Fender FA-125 Dreadnought Black is een veelzijdige akoestische gitaar. Het dreadnought model staat bekend om zijn rijke en volle geluid. Hierdoor is de gitaar geschikt voor veel muziekgenres. Denk hierbij aan folk, country, pop en rock. De zware afwerking geeft de gitaar een modern en elegant uiterlijk.

De gitaar is gemaakt van een sparrenhouten bovenblad en een basswood achterkant en zijkanten. Deze combinatie zorgt voor de heldere, levendige klank. De FA-125 is ontworpen voor gemak en comfort tijdens het spelen. De gladde en lichte afwerking maakt het makkelijk om akkoorden en noten te spelen. Deze gitaar is dus ook perfect voor beginners.

Ook bij deze gitaar komt de kwaliteit en vakmanschap van Fender weer naar voren. Het is een betrouwbare keuze voor de beginnende gitarist.

Voordelen

✔ Beginnersvriendelijk
✔ Zacht prijsje
✔ Speelt licht

Nadeel

✖ Geen element voor live spelen

Fender FA-125 Dreadnought Black

5. Fazley Sunset Series Dawn HSS

De Fazley Sunset Series Dawn HSS is de eerste elektrische gitaar in deze lijst. Deze gitaar valt op door zijn veelzijdige klankmogelijkheden. Hij heeft een HSS-pickup. Dit betekent dat hij een humbucker en twee single coils heeft. Deze pickups zorgen voor de mogelijkheid om veel verschillende tonen te maken met deze gitaar. Denk hierbij aan warme, rijke klanken tot heldere, scherpe geluiden. Dit maakt het ook geschikt voor stijlen als blues en jazz tot rock en metal.

Het slanke halsprofiel en soepele fretboard zorgt voor comfortabel en moeiteloos spelen. Dit maakt het ideaal voor langere speelsessies en optredens. De elegante afwerking van de gitaar zorgt voor een unieke uitstraling.

Ook de reviews liegen er niet om. Mensen geven aan dat de prijs-kwaliteit verhouding fantastisch is. De toon is fijn en de mogelijkheden eindeloos.

Voordelen

✔ Veel mogelijkheden in tonen
✔ Element voor live spelen
✔ Zacht prijsje

Fazley Sunset Series Dawn HSS

6. Gretsch G5420T-140 Electromatic

Dan komen we aan bij de laatste gitaar op dit lijstje. De Gretsch G5420T-140 Electromatic is een vak apart in dit lijstje. Hij is aan de wat duurdere kant en meer geschikt voor de gevorderde gitaristen. Toch willen we deze graag meenemen. Gretsch heeft een mooi verleden aan gitaren en daar past deze perfect bij.

Het hollow-body ontwerp geeft een resonante, open klank die ideaal is voor rockability, jazz en blues. Hiernaast is hij ook geschikt voor de moderne muziekstijlen als rock en pop. De elektrische gitaar heeft Filter-Tron pickups. Deze staan bekend om hun heldere hoogtes en diepe warme bassen. Hierdoor heeft de speler een brede mogelijkheid in soorten tonen.

De Gretsch G5420T-140 Electromatic heeft een elegant en tijdloos ontwerp. De F-holes geven aan visueel onderscheidende uitstraling. Ook heeft de gitaar een Bigsby B60 vibrato tailpiece. Dit zorgt voor extra mogelijkheden zoals het buigen van noten en het maken van vibrato effecten. Het is een geliefde gitaar onder klanten en krijgt veel positieve reviews.

Voordelen

✔ Veel mogelijkheden in klanken
✔ Unieke uitstraling

Nadeel

✖ Minder geschikt voor beginners
✖ Prijzig

Gretsch G5420T-140 Electromatic

Soorten gitaren

Er zijn veel verschillende soorten gitaren. Zoals je in de top 6 hierboven al hebt kunnen lezen, zijn de 3 grootste groepen de klassieke, western en elektrische gitaren. Hieronder lees je over deze gitaarsoorten en wat ze uniek maken. Zo kan je een goede keuze maken over welke soort jij nodig hebt.

Klassieke gitaar

Een klassieke gitaar staat ook wel bekend als een Spaanse gitaar. Deze gitaar maakt alleen maar gebruik van nylon snaren. Deze hebben een zachtere en warmere klank dan de stalen snaren van een western gitaar. De body van een klassieke gitaar is meestal klein en licht. Daarnaast heeft het een brede hals die meer ruimte biedt tussen de snaren. Dit maakt de gitaar ook geschikt voor moeilijkere gitaartechnieken.

Bij het kiezen van de beste akoestische gitaar is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, budget, en speelniveau. Daarnaast spelen factoren zoals prijsklassen, kwaliteit, materialen, maten, vormen en merken een rol bij het vinden van de perfecte akoestische gitaar.

De klank van een klassieke gitaar is rijk en resonant. Daarom is hij perfect voor het spelen van klassieke stukken, flamenco en Latijns-Amerikaanse stijlen. De nylon snaren zijn zacht wat het perfect maakt voor beginners. Hierdoor krijg je niet zo snel last van je vingertoppen. Maar ook voor gevorderden is deze gitaar ideaal voor het spelen van gedetailleerde vingerstijlspel.

Western gitaar

Een western gitaar wordt gekenmerkt door zijn heldere, krachtige klanken. Deze komen voort uit de stalen snaren. Hij heeft vaak een grotere klankkast, ook wel dreadnought genoemd. Dit zorgt ervoor dat er een dieper basgeluid uit komt. In tegenstelling tot de klassieke gitaar heeft een western gitaar een smalle hals. Dit maakt het spelen van noten en akkoorden makkelijker. Vooral voor gitaristen met kleine handen is dit een groot pluspunt.

De klank van de western gitaar is geschikt voor veel verschillende soorten genres. Zoals al eerder benoemd kan je veel in de country, folk, rock en pop. De gitaren worden vaak gebruikt door singer-songwriters en straatmuzikanten. De snaren van deze gitaar zijn lastiger in te drukken dan nylon snaren en zijn daarom ook wat minder geschikt voor beginners. De vingertoppen moeten namelijk een zwaardere spanning aankunnen.

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is misschien wel de meest veelzijdige soort gitaar. Hij wordt gekenmerkt door zijn solid-body ontwerp. Via elektrische pickups kunnen elektrische gitaren veel soorten geluiden produceren. Pickups zetten trillingen van metalen snaren om naar elektrische signalen. Deze worden vervolgens versterkt en omgezet met effecten als reverb, chorus en distortion.

Elektrische gitaren hebben vaak een slanke hals, wat snel en soepel spelen mogelijk maakt. Deze soorten gitaren zijn daarom ook perfect voor de solisten. Ze zijn favorieten in de genres rock, blues, metal en jazz. Het is een goede keuze voor spelers die veel tonen gebruiken en flexibiliteit willen om hun eigen geluiden te vormen. Voor beginners is de slanke hals ideaal, terwijl voor gevorderden de mogelijkheid om snel over de hals te bewegen perfect is.

Elektrische gitaar

Wat kost een gitaar?

Gitaren zijn er in ontzettend veel verschillende soorten en maten. Maar ook in prijscategorie kunnen ze onderling erg verschillen. Dit hangt vaak af van een aantal factoren zoals het merk, het type, de kwaliteit en of hij handgemaakt of massa geproduceerd is. Voor beginners zijn er gitaren beschikbaar vanaf ongeveer €50 tot €200. Deze zijn meestal genoeg om de basistechnieken te leren. Deze goedkopere types zijn vaak gemaakt van goedkopere materialen.

Door amateurs en semi-professionele muzikanten worden vaak middenklasse gitaren gekocht. Deze variëren vaak ergens tussen de €200 en €800. Ze bieden een betere kwaliteit materialen, een beter geluid en een fijnere speelbaarheid.

Dan hebben we nog de professionele gitaren. Deze worden vaak aangeschaft door professionele muzikanten of verzamelaars. Deze gitaren zijn vaak handgemaakt en gemaakt uit hoogwaardige materialen. Ook hier kunnen de prijzen erg uiteenlopen. Je hebt eentje vaak tussen de €800 en een paar duizenden euro's. De professionele gitaren hebben vaak een ontzettend goed geluid, een goede duurzaamheid en unieke ontwerpen.

Sommige gitaren gaan voor nog veel meer weg. Dit zijn vaak vintage gitaren of gitaren die door beroemdheden zijn bespeeld. Deze klasse is vooral aantrekkelijk voor de verzamelaars.

Akoestische western gitaar

Beste gitaarmerken

Er zijn talloze merken die gitaren verkopen. Onderstaande merken zijn populaire gitaarmerken: Fender, Martin, Taylor en Gibson.

Fender

Fender is opgericht door Leo Fender in 1946. Het is een van de meest iconische gitaarmerken in de muziekindustrie. Het merk staat bekend om unieke ontwerpen in de wereld van elektrische gitaren en basgitaren. Hun modellen Stratocaster en Telecaster hebben een belangrijke rol gehad in de evolutie van rock-'n-roll. Fender gitaren staan bekend om hun heldere klank en veelzijdigheid. Ze zijn daarom geliefd bij veel artiesten binnen veel genres. Naast hun bekende elektrische gitaren produceert Fender ook akoestische gitaren.

Martin

Martin & Co. is opgericht in 1833 door Christian Frederick Martin. Hij is een van de oudste en meest gerespecteerde gitaarfabrikanten ter wereld. Ze staan bekend om hun hoogwaardige akoestische gitaren. Martin gitaren zijn geliefd vanwege hun rijke, volle klant en goed vakmanschap. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse muziekcultuur. Denk hierbij aan folk, country en blues. Martin heeft vele innovaties teweeg gebracht. De dreadnought bodyvorm komt bijvoorbeeld hier vandaan. Martin gitaren hebben een lange geschiedenis en zijn geliefd bij professionele muzikanten en verzamelaars.

Taylor

Taylor Guitars is opgericht in 1974 door Bob Taylor en Kurt Listug. Ze zijn een relatief jonge, maar toonaangevende fabrikant van akoestische en elektrisch akoestische gitaren. Ze staan bekend om zijn innovatieve benadering van gitaarbouw. Ze focussen op speelgemak, heldere klank en consistentie in de productie. Taylor heeft een reputatie opgebouwd voor het gebruik van moderne productietechnieken en duurzame houtkeuzes. Deze gitaren worden vaak gekozen door fingerstyle spelers en singer-songwriters.

Gibson

Gibson is opgericht in 1902 en is een legendarisch gitaarmerk. Ze hebben een diepe stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis. Gibson is voornamelijk bekend om zijn elektrische gitaren. Denk aan de Les Paul, SG en de Flying V. Deze gitaren zijn gelieft in de genres rock, blues en metal. Naast hun populaire elektrische gitaren produceren ze ook akoestische gitaren zoals de J-45 en de Hummingbird. Gibson gitaren zijn een populaire keuze voor spelers die levenslang plezier willen hebben van hun gitaar.

Gibson Epiphone gitaar

Hoe leer je gitaar spelen?

Gitaar leren spelen vereist zowel discipline als passie. Voor beginners is het belangrijk om te starten bij de basis. Denk hierbij aan de verschillende onderdelen van een gitaar, de basistechnieken, het stemmen en het aanslaan van de snaren. Als je begint met het leren van eenvoudige akkoorden en strumming patronen leg je de basis voor het spelen van liedjes.

Consistentie is erg belangrijk. Zelfs korte, dagelijkse oefensessies kunnen na een tijdje hun vruchten afwerpen. Veel gitaristen starten met het leren van bekende liedjes om het oefenen leuk te houden. Je kunt hier veel verschillende apps of YouTube video's voor gebruiken. Ook kan je lessen nemen bij een gitaardocent. Ook kan het handig zijn om muziektheorie te leren. Zo verbreed je je muzikale kennis en ga je het instrument steeds beter begrijpen.

Beste gitaar gevorderden

Het is handig om eerst te beginnen op een klassieke gitaar. Vanwege hun nylon snaren krijg je minder snel last van je vingertoppen. Zo kan je langere oefensessies houden. Als je wat verder bent, is een akoestische western gitaar een goede keuze. Deze hebben stalen snaren en zijn wat harder voor je vingertoppen. Wel is de hals dunner en kan je meer oefeningen gaan uitproberen.

Wat is de beste gitaar?

In deze lijst met de beste gitaren heb je verschillende soorten gitaren gezien. Van akoestische gitaren tot elektrische gitaren. Je komt verschillende modellen tegen voor een betaalbare prijs. Dit lijstje heeft dus voor ieder wat wils. De meeste gitaren zijn uiterst geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Vrouw leert gitaar spelen

Alles samengevat

We hebben je in deze blog meegenomen langs de top 6 beste gitaren. Heb je je keuze al gemaakt? Zo niet, dan hebben we hieronder nogmaals het lijstje!

 1. Fender Classic Design CD-60S All Mahogany
 2. LaPaz 002 NT klassieke gitaar
 3. Fazley FE118CN elektrisch-akoestische westerngitaar
 4. Fender FA-125 Dreadnought Black
 5. Fazley Sunset Series Dawn HSS
 6. Gretsch G5420T-140 Electromatic

Hiernaast hebben we je meegenomen langs:

 • de verschillende soorten gitaren;
 • de kosten van een gitaar;
 • de bekendste gitaarmerken;
 • en hoe je gitaar leert te spelen.

Top 6 beste gitaar

Misschien vind je dit ook interessant!

Reacties
Categorieën