Top 6 beste mondharmonica
Lisa
02/16/2024
10 min
0

De top 6 beste mondharmonica

02/16/2024
10 min
0

Wil jij mondharmonica leren spelen en je muzikale vaardigheden verbreden? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe het eigenlijk in zijn werking gaat? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres! Wij nemen je mee langs onze top 6 beste mondharmonica's. Deze hebben we uitgekozen aan de hand van hun kenmerken, voordelen en nadelen. Ook hebben we gekeken naar klantreviews. Hiernaast vertellen we je wat meer over mondharmonica's zelf. Wat is het eigenlijk voor instrument? En welke soorten bestaan er? Wij beantwoorden deze vragen en meer allemaal hieronder!

De beste mondharmonica's op een rijtje

We hebben stad en land afgezocht naar de beste mondharmonica's van deze tijd. In de top 6 hieronder vind je alleen diatonische harmonica's. Heb je geen tijd om de hele blog door te lezen? Geen zorgen! Hieronder vind je de top 6 alvast helemaal opgesomd.

 1. Hohner Blues Harp MS C
 2. Hohner Special 20 C
 3. Lee Oskar C MAJEUR
 4. Fender Blues Deluxe Harmonicas
 5. Suzuki Airwave
 6. Fazley MHM-02-C

Top 6 beste mondharmonica

Wat is een mondharmonica?

Een mondharmonica (harmonica) staat ook wel bekend als een bluesharp of mondorgel. Dit instrument is een klein, veelzijdig blaasinstrument die hoort tot de vrijerietinstrumenten. Het bestaat uit een reeks metalen rieten die in een kam zitten. Meestal zijn deze gemaakt van hout, plastic of metaal. Een mondharmonica wordt bespeeld door lucht door de mond over specifieke openingen (gaten) te blazen of te zuigen. Door dit te doen worden de rieten geactiveerd.

Mondharmonica's zijn beschikbaar in verschillende types. Een diatonische harmonica wordt veel gebruikt in de blues, rock en folk en een chromatische harmonica wordt juist meer gebruikt in jazz en klassieke muziek. Meer over deze verschillende soorten lees je in deze blog onder de top 6.

De mondharmonica is populair vanwege zijn compacte formaat, draagbaarheid en lage kosten. Het instrument staat bekend om emoties op te wekken en om zijn brede inzetbaarheid. De mondharmonica speelt een belangrijke rol in muzikale tradities van vele culturen. Zowel bij professionals als amateurs is het instrument gelieft door zijn rijke, expressieve klanken.

1. Hohner Blues Harp MS C

De Hohner Blues Harp MS C is een diatonische mondharmonica die speciaal ontworpen is voor liedhebbers van bluesmuziek. Dit model valt op door zijn robuust constructie. Door hoogwaardige materialen garandeert hij een lange levensduur. Met zijn warm en rijk geluid levert hij een mooie klankkleur. De mondharmonica biedt een responsieve speelactie. Dit betekent dat het makkelijk is om klanken en bends te produceren. Vooral in de bluesmuziek is dit belangrijk.

Het instrument is veelzijdig genoeg om andere muziekgenres ook aan te kunnen. Je kan hem dus op veel manieren gebruiken. Een bijzonder kenmerk van de Hohner Blues Harp MS C is de toegankelijkheid. Je kan namelijk de rieten en andere onderdelen vervangen. Dit maakt het onderhoud eenvoudig en verhoogt de duurzaamheid.

Voordelen

✔ Robuuste constructie voor een lange levensduur
✔ Warm en krachtig geluid
✔ Responsieve speelactie
✔ Veelzijdig
✔ Makkelijk onderhoud door vervangbare onderdelen

Nadeel

✖ Beperkt aantal beschikbare noten

Hohner Blues Harp MS C

2. Hohner Special 20 C

Ook deze mondharmonica is gemaakt door Hohner. We hebben het over de Hohner Special 20 C. Dit is een diatonische mondharmonica die bekend staat om zijn kwaliteit en speelbaarheid. Dit maakt hem een favoriet onder professionele en beginnende mondharmonicaspelers. Dit model is onderdeel van de Progressive Series van Hohner. Deze lijn is ontworpen om de traditionele blues sound te leveren.

De Special 20 kenmerkt zich door zijn plastic kam. Dit zorgt voor een warme toon en comfortabel speelgevoel. Ook voorkomt het zwelling, een veelvoorkomend probleem bij houten kammen. De rieten van de Special 20 zitten op een 0.9 mm messing rietplaat. Deze plaat draagt bij aan de heldere, volle klank. De mondharmonica is gestemd in de toonsoort C. Dit maakt hem een veelzijdig instrument voor uiteenlopende muziekstijlen. Denk aan blues en folk tot pop.

Voordelen

✔ Duurzame plastic kam voorkomt zwelling
✔ Heldere en volle klank
✔ Geschikt voor vele genres
✔ Ideaal voor beginners en professionals

Nadelen

✖ De prijs ligt wat hoger dan andere diatonische harmonica's
✖ Sommige mensen geven de voorkeur aan houten kammen in verband met hun klankkleur

Hohner Special 20 C

3. Lee Oskar C MAJEUR

De Lee Oskar C MAJEUR is een mondharmonica die bekend staat om zijn goede kwaliteit en veelzijdigheid. Dit maakt hem een populair model voor ervaren spelers van verschillende muziekgenres zoals rock, blues, country, folk en jazz. Deze diatonische mondharmonica is ontworpen om aan de eisen te voldoen van beginners en gevorderde spelers.

Dit muziekinstrument kenmerkt zich door zijn stevige constructie en een mooie klank. De mondharmonica's van Lee Oskar zijn wereldwijd erkend en gewaardeerd door professionele spelers. De mondharmonica heeft een metalen buitenkant en een kunststof body. Dit draagt bij aan duurzaamheid en speelcomfort. Met 10 rijen gaatjes biedt het een rijke en volle klank. De harmonica wordt geleverd in een stevige kunststof case. Dit zorgt voor extra bescherming tijdens vervoer.

Voordelen

✔ Goede kwaliteit en duurzaamheid
✔ Veelzijdig in gebruik
✔ Heldere en volle klank
✔ Case wordt meegeleverd

Nadelen

✖ De prijs ligt wat hoger dan andere diatonische harmonica's

Lee Oskar C MAJEUR

4. Fender Blues Deluxe Harmonicas

Het volgende product is een bijzondere variant in deze lijst. Het is namelijk de Fender Blues Deluxe Harmonicas. Dit is een 7-pack mondharmonica's die ontworpen is voor zowel de beginnende als de ervaren muzikant. Ze zijn geschikt voor de muzikant die graag verschillende toonsoorten bij de hand wil hebben. Fender is een bekend merk in de muziekindustrie. Ze bieden kwaliteit en vakmanschap bij elk instrument dat ze maken. Zo ook bij deze veelzijdige set.

De mondharmonica's zijn doorgaans diatonisch. Dit betekent dat ze gestemd zijn in een specifieke toonsoort. Hierdoor hebben spelers de flexibiliteit om in verschillende muziekstijlen te spelen. De harmonica's zijn geproduceerd met de focus op duurzaamheid, speelbaarheid en een heldere, volle klank.

Voordelen

✔ Breed scala aan toonsoorten beschikbaar in de set
✔ Duurzame constructie
✔ Geschikt voor beginners en professionals

Nadelen

✖ De prijs ligt wat hoger, omdat het een 7-pack is

Fender Blues Deluxe Harmonicas

5. Suzuki Airwave

De Suzuki Airwave is een blauw gekleurde mondharmonica. Dit maakt hem een aantrekkelijk instrument voor de beginnende mondharmonicaspeler. Deze mondharmonica is specifiek ontworpen voor jonge muzikanten. Met het oog op toegankelijkheid en veiligheid is hij perfect voor de kleinere kinderen. Hij heeft namelijk een afgerond ontwerp zonder scherpe metalen delen. De Airwave is diatonisch. Hierdoor kan je hem op een veelzijdige manier inzetten.

Deze mondharmonica wordt geleverd met een duidelijk lesboek. Hierdoor kunnen beginners eenvoudiger de kneepjes van het vak leren. De mondharmonica heeft 10 klankgaten die elk 2 toonhoogtes bieden. De relatief grote afstand tussen de gaten, zorgt ervoor dat het makkelijker is om de juiste tonen aan te blazen. Dit instrument is niet alleen betaalbaar, maar ook nog eens van een hoge kwaliteit. Het design en hoge kwaliteit messing tongen maakt dit instrument perfect voor kinderen.

Voordelen

✔ Veilig en kindvriendelijk ontwerp
✔ Inclusief lesboek
✔ Goede prijs kwaliteitverhouding
✔ Hoge kwaliteit materiaal

Nadelen

✖ Het lesboek is in het Engels geschreven
✖ Niet geschikt voor professionals

Suzuki Airwave

6. Fazley MHM-02-C

De Fazley MHM-02-C is een diatonische harmonica in de toonsoort C. Dit maakt hem ideaal voor beginners die vele muziekstijlen willen uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan blues, rock, country en folk. Fazley staat bekend om het aanbieden van muziekinstrumenten met een vriendelijk prijskaartje. Hierdoor zijn ze een prima keuze onder beginners en gevorderde muzikanten.

De mondharmonica heeft 10 gaten en wordt geleverd in een opbergdoosje. Hierdoor kan je hem makkelijk overal mee naartoe nemen. De kam is gemaakt van kunststof en de tongen van messing. Dit maakt hem een ideaal instrument voor zowel kinderen als beginners.

Voordelen

✔ Toegankelijk voor beginners
✔ Vriendelijk prijskaartje
✔ Veelzijdig

Nadelen

✖ Iets slechtere bouwkwaliteit dan de andere harmonica's
✖ Niet geschikt voor professionals

Fazley MHM-02-C

Wat voor soorten mondharmonica's bestaan er?

Mondharmonica's hebben een rijke geschiedenis. Met hun veelzijdigheid zijn het populaire instrumenten in vele muziekgenres. Van blues en folk tot klassieke muziek en jazzmuziek. Deze kleine, draagbare instrumenten bieden een unieke klankkleur. Zoals eerder in deze blog al benoemd, bestaan er 2 soorten mondharmonica's: diatonische en chromatische. Deze 2 soorten hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen. We gaan je ze uitgebreid uitleggen onder deze paragraaf.

Diatonische mondharmonica

Diatonische harmonica's zijn de populairste soorten mondharmonica's. Onze top 6 bestaat bijvoorbeeld alleen maar uit deze soort. Ze zijn ontworpen om voornamelijk in 1 toonsoort te spelen. Dit maakt ze bijzonder voor genres als blues, rock, country en folk. 

Een diatonische mondharmonica heeft meestal 10 gaten. Door een combinatie van blazen en zuigen kunnen spelers de 7 noten van de diatonische toonladder produceren. Als je over complexere speeltechnieken beschikt, kan je zelfs meerdere noten produceren. Dit soort technieken stellen spelers in staat om nog een extra laag toe te voegen aan de muziek. De simpelheid en emotionele expressie van diatonische mondharmonica's maken ze een favoriet onder muzikanten.

Chromatische mondharmonica

Chromatische mondharmonica's zijn weer een ander soort harmonica's. Deze soorten bieden meer noten waardoor de speler in elke toonsoort kan spelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een schuifmechanisme. Wanneer je deze ingedrukt houdt, leidt het de luchtstroom om naar een tweede reeks rieten. Hierdoor kan je als chromatische mondharmonicaspeler meer noten bereiken dan als een diatonische mondharmonicaspeler. 

Een chromatische mondharmonica heeft tussen de 12, 14 of 16 gaten. Ze zijn populair in genres als jazz en klassieke muziek. Door het grotere bereik en de mogelijkheid om complexer te spelen, bieden ze een rijke harmonie. Hoewel het vele deuren opent voor meer mogelijkheden, is het wel zo dat deze harmonica's minder geschikt zijn voor beginners. Je hebt namelijk een meer ontwikkelde speeltechniek nodig om dit soort modellen te kunnen bespelen.

Mondharmonica om nek

Beste mondharmonica voor beginners

Bij het kiezen van een mondharmonica voor beginners zijn er een paar eigenschappen waar goed op gelet moet worden. Door te kiezen voor een goede mondharmonica zorg je ervoor dat de leerervaring zo fijn en effectief mogelijk gaat zijn.

Toonsoort

Als eerste is de toonsoort belangrijk. Een mondharmonica in de toonhoogte C wordt het vaakst aangeraden aan beginners. Dit vanwege de veelzijdigheid en het feit dat veel lesmateriaal hierop is afgestemd. De toonsoort C maakt het ook makkelijker om de basis van muziektheorie en harmonica te begrijpen.

Bouwkwaliteit

Ook de bouwkwaliteit is belangrijk. Een goed gebouwde mondharmonica met een stevige constructie en betrouwbare rieten zorgt voor een fijnere speelervaring. Het instrument moet bestand zijn tegen de eerste leerfase. Vaak wordt hij hierin namelijk blootgesteld aan intensief gebruik. Kunststof kammen worden vaak aanbevolen bij beginners. Deze zijn namelijk erg duurzaam en bestand tegen vocht.

Speelcomfort

Natuurlijk is speelcomfort ook een onmisbare factor. Een mondharmonica met een gladde afwerking en afgeronde randen zorgt ervoor dat je geen beschadigingen krijgt rondom je mond. Dit moedigt langere oefensessies aan. Vooral in het begin is dit belangrijk voor de vooruitgang.

Beschikbaarheid

Als laatste is de beschikbaarheid van lesmateriaal belangrijk. Veel mondharmonica's voor beginners worden geleverd met extra instructieboekjes of online lessen. Dit is handig als je de fijne kneepjes van het vak wilt gaan leren. Het kiezen van een mondharmonica inclusief dit lesmateriaal kan het leerproces een stukje doen versnellen.

Man speelt mondharmonica in bos

Goede mondharmonica kopen: de gouden tips

Bij het kopen van een mondharmonica moet je op een aantal dingen letten. Denk bijvoorbeeld aan het type mondharmonica en merk die het beste bij jou passen. Wij geven je een aantal gouden tips!

Soort mondharmonica

Als eerste moet je bepalen welk soort muziek je wilt gaan spelen. Diatonische harmonica's zijn ideaal voor blues, rock en folk en chromatische harmonica's zijn ideaal voor jazz en klassieke muziek. Overweeg ook de toonsoort. Voor beginners is de C vaak de beste keuze vanwege de veelzijdigheid. 

Bouwkwaliteit

Let ook op de bouwkwaliteit en materiaal van de kam. Mondharmonica's met een plastic of composiet kan zijn vaak duurzamer en minder gevoelig voor vocht dan die met een houten kam. Dit maakt ze een goede optie voor beginners. Daarnaast is comfort van het spelen ook belangrijk. Zorg ervoor dat het mondstuk geen scherpe randjes heeft. Zo kan je urenlang blijven oefenen en spelen.

Lezen van recensies

Het is ook handig om wat recensies te lezen. Of ken je iemand die al een tijdje mondharmonica speelt? Dan kan je die persoon vragen om wat tips. Zij kunnen goede inzichten bieden over de speelbaarheid en klankkwaliteit van verschillende modellen en merken. En laten we het budget ook niet vergeten. Vaak is het de moeite waard om te investeren in een duurder instrument van een hogere kwaliteit. Deze gaan vaak langer mee en spelen beter. Weet je echter nog niet zeker of de mondharmonica iets is voor jou? Dan kan je beter eerst voor een goedkoper model gaan.

Testen, testen, testen

Als laatste kan het fijn zijn om verschillende mondharmonica's uit te testen in een winkel. Zo kan je gelijk beoordelen welke fijn speelt en bij jou past.

Man speelt gitaar en mondharmonica

Samengevat

Er zijn veel verschillende soorten mondharmonica's te koop. Om te voorkomen dat je urenlang moet zoeken naar jouw pareltje, hebben wij een top 6 opgesteld. Hieronder vind je hem nogmaals opgesomd.

 1. Hohner Blues Harp MS C
 2. Hohner Special 20 C
 3. Lee Oskar C MAJEUR
 4. Fender Blues Deluxe Harmonicas
 5. Suzuki Airwave
 6. Fazley MHM-02-C

Naast deze top 6 hebben we je ook verteld wat een mondharmonica nou eigenlijk is en welke soorten er bestaan. Ook hebben we de belangrijkste eigenschappen van een mondharmonica op een rijtje gezet. Als laatste gaven we je wat gouden tips voor het kopen van de harmonica.

Top 6 beste mondharmonica

Misschien vind je dit ook interessant!

Reacties
Categorieën